Hvordan kommer jeg i gang? (17 trin)

Hvordan kommer jeg i gang med at skrive en bog? 13 trin
Du ved, at du gerne vil være forfatter - og så er det jo bare at kaste sig over det, ikke? Skrive løs?

En del spirende forfattere oplever, at det ikke er helt så nemt at komme i gang. Nogle af dem er lidt flove af, at det ikke kommer af sig selv - flove af at stille spørgsmålet:
Hvordan starter man på at skrive en bog? Hvordan bliver man ved?

Men det er ikke noget at være flov af.
Da jeg gik i gang med at skrive min første bog - en krimi, som aldrig er blevet udgivet - havde jeg en følelse af at bevæge mig ind i et stort, stort bart rum via en sidedør. Eller måske snarere ind i et stort ukendt landskab, hyllet i tåge.
Jeg havde idéen til bogen i alle væsentlige træk, men hvordan skulle jeg fortælle? Jeg havde skrevet meget i forbindelse med min uddannelse - og siden havde jeg skrevet en række artikler til forskellige aviser og magasiner. Men dette var noget andet, det mærkede jeg.
Jeg kendte endnu ikke min egen fortællerstemme - og jeg vidste ikke, hvor meget eller hvor lidt jeg skulle lade den sige. Hvilke virkemidler havde jeg at gøre godt med?

Jeg anbefaler dig denne 17-trins-raket for at komme i gang med at skrive - og blive ved:
  1. Læs andres værker inden for den genre, du gerne vil skrive i. Læs meget.
     
  2. Få dig skrivetræning, inden du starter for alvor - gerne i en genre, som minder lidt om den, du egentlig vil i gang med. Du kan for eksempel oprette en blog eller skrive på Facebook. (Og husk: Det handler ikke om at få mange likes eller kommentarer. Du skriver bare for at træne.) Du kan også bare skrive for dig selv i en kinabog eller på din pc.
    Du prøver dig selv af for at finde din helt egen stemme.
    Har du brug for hjælp til at finde din helt egen forfatterstemme?
     
  3. Find dit emne. Hvad skal din bog handle om?
    Husk: Det skal være noget, du har meget stor lyst til at skrive. Uden passion går det ikke.
    Har du brug for hjælp til at finde dine emner, din passion som forfatter?
     
  4. Brug gerne nogle dage eller uger på at notere idéer. Medbring meget gerne en mini-notesblok i lommen, så du kan skrive ned på vej hjem fra arbejde, eller når du er ude på indkøb. Idéer kommer i de særeste situationer.
    Hav også en notesblok ved sengen om natten. Ofte vågner man med virkelig gode inspirationer.
     
  5. Skaf dig en tid med megen ro. I denne periode skal du ikke læse eller lave skriveøvelser. Du skal heller ikke passe pligter, som kræver, at du taler eller tænker.
    Nogle lange alene-gåture i skoven kan gøre det. Men kan du få dig et par dage i fred i et sommerhus eller på et hotel, er det helt ideelt.
    Du skal heller ikke i denne rolige tid planlægge din bog. Du skal være rolig og afventende - og dermed åben for inspiration.
    Tag imod de idéer, som kommer dumpende. Overvej dem. Bestem dig til at bruge dem, hvis de begejstrer dig.
     
  6. Skaf dig tid til at skrive. En nogenlunde fast tid. Af en vis udstrækning. Fem-minutters-sekvenser giver dig ikke nok mulighed for fordybelse. Mindst en halv time ad gangen, helst en time eller mere.
    Skaf dig skrivetid mindst en gang om ugen.
     
  7. Find det sted, hvor du skriver bedst. Skrivemiljø betyder noget.


  8. Skriv evt. en (mere eller mindre udbygget) synopsis. Nogle arbejder bedst sådan, andre kan nøjes med få noter og ellers have resten i hovedet. Hvis du vil skrive en krimi, vil det ofte være en god idé med en synopsis for ikke selv at miste overblikket over blindgyder og falske spor etc.

  9. Og så: skriv! Husk: Du behøver ikke begynde med begyndelsen. Den kan du altid skrive. Begynd gerne med en scene, du virkelig brænder for.
     
  10. Vær ikke perfektionist. Du kan (og skal) rette til senere. Lige nu skal du bare have noget ned på papiret.
     
  11. Bliv ved. Også selv om det føles forvirrende og hårdt. (Det gør det for alle på et tidspunkt.)
     
  12. På dette stadie kan det være en virkelig god idé at konsultere nogle af de skrive-håndbøger, jeg har listet til dig. Ikke nødvendigvis for (lige nu) at læse dem fra ende til anden, men for at søge inspiration og støtte på de felter, hvor du halter.
     
  13. Når manuskriptet er (foreløbigt) færdigt, så lad det hvile mindst to uger.
    Genlæs så og ret til.

  14. Find evt. en såkaldt betalæser. En person, som med åbent sind vil læse dit manuskript og give dig sparring og kritik. Gerne en anden spirende forfatter.
    Behandl hinanden med respekt, men giv ærlig kritik. Tag imod kritik med oprejst pande. Den hjælper dig fremad.
    (Man kan også søge professionel sparring. Google-søg fx. "redaktionel hjælp", "forfatterhjælp" eller "sparring forfatter".)
     
  15. Skriv om, ret til. Processen kan være lang, husk det.

  16. Sørg for at dit manuskript er helt afpudset og korrekturlæst, inden du sender det til et forlag (eller selv udgiver det).
    Selv om du er god til grammatik og stavning, bør du få fremmede øjne på dit manuskript inden indsendelse. Man bliver manuskriptblind, som det hedder, og læser ikke det, der står, men det man tror, man har skrevet.
    Du behøver ikke have en professionel korrekturlæser på. En ven eller et familiemedlem, der er god til dansk, kan sagtens luge de slemme bommerter ud.
    Vil du undgå forfatterspirens syv dødssynder?
     
  17. Vær forberedt på forlagsafslag. Alle får dem.
    Op på hesten igen.